ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Με όραμα την εξωστρέφεια η πρώτη συνάντηση στις 22/3/23 του RedRiver.gr

Με όραμα την εξωστρέφεια πραγματοποιήθηκε  η πρώτη συνάντηση στο Διδυμότειχο  με τίτλο Επιχειρηματική Συνεργασία  Εναλλακτικού Τουρισμού (ΕΣΕΤ).

Έγινε πράξη η πρώτη συνάντηση επιχειρήσεων του Διδυμοτείχου με σκοπό την προβολή και την εξωστρέφεια των καταστημάτων, των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών τους. Την Τετάρτη 22 Μαρτίου το απόγευμα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Βυζάντιο» στο Διδυμότειχο, συμμετείχαν ομιλητές και επιχειρήσεις στο πρώτο ραντεβού για την ιδιωτική δράση ΕΣΕΤ (Επιχειρηματική Συνεργασία Εναλλακτικού Τουρισμού) που υλοποιείται και συντονίζεται από το φεστιβάλ πολιτισμού Ερυθροπόταμος (RedRiver.gr) και με το  δίκτυο συνεργασιών «ΕΛΞΑΤΕ» που έχει δημιουργήσει. Πρόκειται για έναν κύκλο συναντήσεων με εξειδικευμένες ομιλίες και παρουσιάσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν, να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τον κάθε επιχειρηματία που επιθυμεί να συμμετάσχει σε νέους τρόπους προβολής αλλά και να «προσελκύσει» νέους ταξιδιώτες στην περιοχή του Διδυμοτείχου.

Η πρώτη συνάντηση αφορούσε τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης, καφέ, παραγωγής τοπικών προϊόντων κ.α. καθώς και όσες ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν έναν ταξιδιώτη στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Παρουσιάστηκαν διάφορα παραδείγματα που προσελκύουν ταξιδιώτες στην περιοχή,  συγκεκριμένα επιχειρήματα αλλά και σημεία της περιοχής του Ερυθροποτάμου που ορίζουν ξεκάθαρα ότι το Διδυμότειχο έχει όλα τα πλεονεκτήματα να είναι ο σημαντικότερος «προορισμός» στο νομό Έβρου καθώς και κάποιες μελλοντικές δράσεις που προγραμματίζονται. Συζητήθηκαν προοπτικές και συνεργασίες των σύνθετων μορφών τουρισμού, της κυκλικής οικονομίας, της αειφωρίας και της βιοανάπτυξης. Επισημάνθηκαν οι ταξιδιωτικές ευκαιρίες για τα τουριστικά πρακτορεία, οι ιδιαίτερες εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει ο ταξιδιώτης από την πολυπολυτισμικότητα, τα μνημεία, το φυσικό πλούτο, τις γεύσεις κ.α. της περιοχής.

Οι  ομιλητές έδειξαν τον τρόπο ώστε να υλοποιηθεί μια ιδέα στην πράξη με απλά και μικρά βήματα. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από όλους ότι θα βοηθήσουν άμεσα την πρώτη ομάδα των επιχειρήσεων που αποφάσισε να κάνει το πολυπόθητο εγχείρημα της εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα οι ομιλητές, θα αποτελέσουν τους βασικούς συνεργάτες του τοπικού δικτύου ΕΛΞΑΤΕ για να αναδειχθεί ως προορισμός το Διδυμότειχο και γενικότερα η περιοχή του Ερυθροποτάμου. Η πολύχρονη επαγγελματική αλλά και η επιστημονική εμπειρία ορισμένων,  πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, εξασφαλίζει από την πρώτη συνάντηση το επιθυμητό επίπεδο της δυναμικής που απαιτείται. Ο Dr. Γουρίδης Αθανάσιος αλλά και η Dr. Κεραμιτσόγλου Κυριακή επισήμαναν την ανάγκη της συνέπειας και της επιμονής με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων. Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου – ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ κ. Μποζατζίδης Γεώργιος ανέφερε τις διακρίσεις που έχει η περιοχή αλλά και πόσες σημαντικές δυνατότητες έχει ακόμη. Η ξεναγός κα. Ξανθοπούλου Πηνελόπη τόνισε την ανάγκη ετοιμότητας σε θέματα φιλοξενίας με μικρούς στόχους ενώ όλοι οι ομιλητές με την σειρά τους έδωσαν έμφαση στην βελτίωση της τοπικής  οικονομίας και την ανάγκη να εργαστούν ομαδικά. Ο απώτερος στόχο είναι ένα βιώσιμο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης με βάση τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής Ερυθροποτάμου, κάτι  αρκετά δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο όπως συμφώνησαν όλοι. Αναφέρθηκε ότι στις επόμενες συναντήσεις θα προσκληθούν κι άλλοι ομιλητές με διακεκριμένη πορεία οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα τους.

Τα συμπεράσματα από την συνάντηση των παρευρισκομένων (ομιλητές, επιχειρήσεις ή άλλους πολίτες) καταγράφηκαν με σκοπό να σχεδιαστεί μια επιχειρηματική στρατηγική και να γίνουν στην πράξη οι πρώτες δράσεις. Στο τέλος συζητήθηκε η βιώσιμη ανάπτυξη των πρώτων επιχειρήσεων και προγραμματίστηκε να συναντηθούν άμεσα στο Διδυμότειχο το Σάββατο 1 Απριλίου με τον συνεργάτη του δικτύου ΕΛΞΑΤΕ από την Βουλγαρία. Σημαντική ήταν επίσης, η παρουσία δημοσιογράφων της περιοχής που ενδιαφέρθηκαν να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια και συμμετείχαν στον κύκλο συζητήσεων.

Μία χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε στο χώρο της συνάντησης ήταν η εξής, «Συνεχίζουμε να είμαστε  περήφανοι για όλα αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας αλλά ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι κι εμείς, έστω και τώρα,  για να είμαστε επίσης περήφανοι για αυτά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου». Όραμα, συμμετοχή και συνέπεια κι όλα μπορούν να συμβούν. Ταξιδέψτε σε τόπο όμορφο, φιλόξενο με ιστορία! Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες.

www.redriver.gr

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: