Tο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στον Ερυθροπόταμο.

15η χρονιά φέτος το REDRIVER και ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στον Ερυθροπόταμο.

–Μετατρέποντας την ΑΠΕΙΛΗ σε ΕΥΚΑΙΡΙΑ–
Ευκαιρία για αλλαγές στην λάθος στρατηγική. Η πρόσφατη πανελλαδική διάκριση στα Tourism Awards 2024 (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ και με την υποστήριξη του Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος) παρέχει πλέον ένα σημαντικό βήμα στην διοργάνωση του φεστιβάλ REDRIVER μέσα από το πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της. Προτεραιότητα, να εργαστεί ξανά με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σκοπό να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στην ελληνική “φιλοξενία”, ειδικότερα όταν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους στόχους του πολιτισμού και του υπαίθριου τουρισμού. Δηλαδή, η διοργάνωση ως ένας αναγνωρισμένος πρεσβευτής της πανελλαδικής “φιλοξενίας” μπορεί να συμβουλεύει για την αντιμετώπιση ή να διεκδικεί την αλλαγή των κακών τακτικών που εφαρμόστηκαν ως σήμερα στο περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα, στα μνημεία, στην κοινωνία και στην φιλοξενία της Ελλάδας.
Ο μικρός πολιτιστικός θεσμός REDRIVER υπήρξε πρωτοπόρος στην πολιτισμική στρατηγική στον βόρειο Έβρο. Άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης, τις πολιτικές και την συμμετοχικότητα στην ιστορική κοιλάδα του Ερυθροποτάμου ενώ από την πρώτη διοργάνωση έγινε μοχλός πίεσης για αξιοποίηση της περιοχής. Δυνάμωσε την παρουσία του μαζί με την φωνή των πολιτών για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και των εκδηλώσεων δίπλα στο ποτάμι. Χρόνο με τον χρόνο εξελίχθηκε στο μοναδικό φεστιβάλ της Θράκης με υπαίθριες τουριστικές δράσεις όπου συμμετέχουν επισκέπτες από γειτονικές χώρες, εκπροσωπώντας επάξια τον βαλκανικό τίτλο μαζί με τους συλλόγους και τις επιχειρήσεις της περιοχής του Διδυμοτείχου. Οι πολύτιμοι και αναντικατάστατοι δεσμοί που χτίστηκαν με συλλόγους και επιχειρήσεις παρέμειναν σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια. Όποια ζητήματα κλονισμού επινοήθηκαν με στόχο την κατάργηση του φεστιβάλ Ερυθροποτάμου τελικά έπεσαν στο κενό. Οι πολίτες έδωσαν τον δικό τους παλμό σε κάθε δράση από το 2007 και έδειξαν τον δρόμο σε όλους, αψηφώντας τα κολλήματα που παρουσιάζονταν ανά έτος. Ο Ερυθροπόταμος σήκωσε το ανάστημα του, μαζί με τα μνημεία και την φυσικό πλούτο που διαθέτει, ανάμεσα σε μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς της βόρειας Ελλάδας.
Με βασικό “εχθρό” το δημογραφικό της ακριτικής περιοχής του βορείου Έβρου, δυστυχώς προστέθηκε τελευταία ένα ακόμη αρνητικό περιβαλλοντικό γεγονός που δημιούργησε ένα απρόσμενο πρόβλημα στην μελλοντική αξιοποίηση του Ερυθροποτάμου, ενός ποταμού όπου φιλοξενεί όλη την ιστορία της Θράκης στους σημαντικούς παραποτάμιους οικισμούς του Διδυμοτείχου. Σήμερα, στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού θέματος είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός πολιτισμικός χώρος του ποταμού, που συνδέεται με πέντε τουλάχιστον σημειακές παρεμβάσεις για την μελλοντική ενίσχυση του υπαίθριου τουριστικού προφίλ του Διδυμοτείχου κι όχι μόνο. Ο χώρος αυτός βρίσκεται, 1) μόλις εμπρός από τον θρησκευτικό χώρο Αγίας Πέτρας, 2) έναντι του αρχαιολογικού λόφου Αρχαίας Πλωτινόπολης, 3) δίπλα στον παραποτάμιο χώρο Ερυθροποτάμου, 4) σε θέα με την ιστορική γέφυρα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου αλλά και 5) λίγα μέτρα από μια ιστορική γειτονιά της πόλης. Ενώ ήταν καθαρός επί χρόνια δυστυχώς η κατάσταση αυτή άλλαξε σταδιακά. Οι ενέργειες αλλαγής του παραπάνω υπαίθριου χώρου έγιναν συστηματικά και ίσως δεν ευθύνονται μόνο κάποιοι δημότες όπως “απαιτείται” συνήθως να τονίζεται. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό προέκυψε τα τελευταία 3 χρόνια από τη συνεργασία ανθρώπων από κάθε μετερίζι σε αυτήν την πόλη και σίγουρα όχι από την συμμετοχή της υπόλοιπης βιοποικιλότητας στον παραποτάμιο χώρο του Ερυθροποταμου. Ο όγκος των στερεών αποβλήτων και οι ποσότητες συγκεκριμένων ειδών, αποτυπώνουν την λάθος στρατηγική που υπήρξε μέχρι πριν λίγους μήνες, δηλαδή ένα “κοινό μυστικό”. Από την μια η αφορμή για καθαριότητα εμπλέκοντας την “παιδεία των δημοτών” και από την άλλη η βασική αιτία για την εξέλιξη προς το “Διδυμότειχο blues”. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο η ζημία που προκλήθηκε είναι εμφανής, οι επιπτώσεις στον φυσικό χώρο συνεχίζονται ενώ τα λάθη της ανθρώπινης παρέμβασης δεν έχουν διορθωθεί. Οι πρόσφατες συζητήσεις δείχνουν θέληση για αλλαγή αυτής της λάθος τακτικής που επικράτησε εδώ και 3 χρόνια πλήττοντας την ποιότητα ζωής και την πολιτισμικότητα.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του περιβαλλοντικού θέματος αλλά και την σοβαρότητα των οικονομικών επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία αναφέρουμε ότι, γύρω από τον θεματικό τουρισμό ή τις εκδηλώσεις στο φεστιβάλ, παράλληλα με τους εθελοντικούς συλλόγους συνεργάζονται και οι τοπικές επιχειρήσεις. Να τονίσουμε ότι, μια δυσφήμιση της περιοχής του Ερυθροποτάμου θα ήταν μια άσχημη εξέλιξη σε όσα έχουν χτίσει οι προσπάθειες όλων μέχρι σήμερα. Για να υπάρξει λοιπόν πολιτισμός, υπαίθριος τουρισμός και εποχικές εκδηλώσεις θα πρέπει πάντα να προηγούνται τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ειδικά η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είναι αρκετά αυστηρή. Δυστυχώς δεν χωράνε “κάτω από το χαλάκι” όλα αυτά που συνέβησαν στην περιοχή του Ερυθροποτάμου μέσα σε μόλις λίγα χρόνια διότι, έφεραν την κατάσταση του ποταμού σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Να θυμίσουμε ότι, η βιοποικιλότητα του ποταμού βρίσκεται σε όλο το μήκος του Ερυθροποτάμου κι όχι μόνο στα βασικά σημεία όπου κάνουμε συνήθως δράσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σημεία του ποταμού είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά γεγονότα αλλά αρκεί να προσθέσουμε προς το παρόν ένα ακόμη θέμα ότι στο βάθος έρχεται και η κατασκευή των χρυσορυχείων σε περιοχή του Ερυθροποτάμου και μάλιστα σε έδαφος γειτονικής χώρας. Έχοντας αυτοπεποίθηση αλλά όχι υπεργενίκευση, το κλειδί σε μια -αρνητική έκβαση- μιας κατάστασης είναι να μη γενικευθεί η -αρνητική έκβαση- και σε άλλους τομείς της ζωής μας.
Περίεργο “φαινόμενο” είναι ότι τα τελευταία διοργανωτικά χρόνια χαρακτηρίστηκαν τα πιο δύσκολα από ποτέ (όχι λόγο του covid), πιο δύσκολα ακόμη κι από τα πρώτα χρόνια κατά το ξεκίνημα του φεστιβάλ. Χρειάζεται μεγαλύτερη ετοιμότητα για να μην «λυγίσει» ξανά η διοργάνωση και οι συνεργάτες της από τους αρνητικούς παράγοντες. Συχνά, συναντάμε υποθέσεις που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων της διοργάνωσης ή του Ερυθροποτάμου και βασικό είναι η περιπετειώδες πορεία του φεστιβάλ να συνεχίσει να χαράσσετε με ηθική, όραμα και αφοσίωση. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης του φεστιβάλ REDRIVER όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκε με διεκδικήσεις, πιέσεις και εθελοντικές δράσεις και θα αποτυπωθεί σύντομα στην επίσημη σελίδα με σκοπό την ενημέρωση.
Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διεργασίες ώστε να δρομολογηθούν οι φετινές δράσεις του φεστιβάλ REDRIVER. Στην αγκαλιά των βράχων θα ανθίσει ξανά ο πολιτισμός και οι συναντήσεις με φορείς σε Βουλγαρία και Τουρκία έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο συνεργασίας με τους τοπικούς συνεργάτες.