ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Μόλις 2 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον ποταμό Έβρο,  απέχουν  οι δράσεις του φεστιβάλ Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο. Ο επισκέπτης συναντά τις γέφυρες, τα ποτάμια, το κάστρο, τα  μνημεία, τα μουσεία, τις εκκλησίες, το τέμενος, τα παραδοσιακές οικίες, το δάσος και πολλά άμορφα μονοπάτια και σοκάκια.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Δημογραφικά Στοιχεία και Στατιστική.
Πληθυσμός: 19.493     Έκταση Δήμου: 569.45 τ.χλμ
Δημοτικές Ενότητες: 2   Έδρα Δήμου: Διδυμότειχο

Είναι έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, του Γενικού Νοσοκομείου για τον βόρειο Έβρο, του Α.Τ.Ε.Ι. Τμήματος Νοσηλευτικής, του Δ.Ι.Ε.Κ., του Γενικού Λυκείου αλλά και του Επαγγελματικού  Λυκείου ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ. Έχει διάφορες σχολικές μονάδες και δημόσιες υπηρεσίες αστυνομίας, συνοριακής φύλαξης, πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, ΙΚΑ, ΚΕΠ, κ.α. καθώς και αρκετές τράπεζες.

Διαθέτει επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, καταστήματα εμπορικά, εστίασης στην πόλη ή τις επαρχίες, συνεργείων κ.α.. Έχουν έδρα στην περιοχή σημαντικές βιομηχανικές μονάδες κατασκευαστικές, σιδήρου, ξυλείας, χωματουργικών κ.α. καθώς και μονάδες επεξεργασίας παρασκευής και συσκευασίας διάφορων τοπικών προϊόντων όπως παραδοσιακά γαλακτοκομικά, κρέατα, ζυμαρικά, ταχίνι, μέλι, λαχανικά, γλυκά, παγωτού, καφέ κ.α.. Η παραγωγικές μονάδες της περιοχής ασχολούνται με κτηνοτροφικά είδη όπως πουλερικά, βοοηδεί, χοίρους κ.α. .

Το κυνήγι έχει την δυναμική του καθώς στην περιοχή υπάρχουν και εκπαιδευτές σκυλιών. Η εναλλακτικές δράσεις στην περιοχή υποστηρίζονται από ενεργούς συλλόγους 4×4, enduro, πεζοπορίας, ποδηλάτου, αερομοντελισμού, περιήγησης, φωτογραφίας, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, χορευτικών κ.α. .

ΠΟΤΑΜΙ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

O Ερυθροπόταμος πηγάζει από την ανατολική Ροδόπη και συγκεκριμένα από τις βόρειες πλαγιές της Σάπκας (υψώματα Κορφοβούνι και Μάτι, ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης) κοντά στο Μέγα Δέρειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000. Ο ποταμός, περνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντός της περιφέρειας Χασκόβου κοντά στο Γκόρνο Λούκοβο, διαμορφώνει τη πρώτη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 3 χλμ., διασχίζει το Βουλγαρικό έδαφος για 5 χλμ. και μετά εισέρχεται  ξανά στο Ελληνικό έδαφος, διαμορφώνοντας τη δεύτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 12 χλμ μέχρι το χωριό Μεταξάδες όπου και εισέρχεται τελικά στην Ελλάδα, στο ύψος των οικισμών Σκιβ Κλαντένετς(BG) και Αλεποχωρίου(GR) όπου περνά από πολλούς οικισμούς τις περιφέρειας Διδυμοτείχου και εκχέεται στον ποταμό Έβρο.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Ασπροπόταμος (βουλγαρικά: Бяла река, προφ.: Μπιάλα ρέκα), που διαρρέει σε όλο το μήκος του το βουλγαρικό έδαφος και εκχέεται στον Ερυθροπόταμο κοντά στο χωριό Οντρίντσι της επαρχίας Χασκόβου.

Στο ύψος των Μεταξάδων συμβάλλουν οι παραπόταμοι Μπέλλας, Ακτσε Χισάρ και Ακαλάνσκο Ντερέ, οι οποίοι βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος.  Ο Ερυθροπόταμος έχει πολλά ψάρια και πτηνά ανά περιόδους και οι ψαράδες ψαρεύουν καθημερινά με παραδοσιακές βάρκες ή στις όχθες του.

Η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000, ενώ η βορειοανατολική πλαγιά της είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής.

 

ΧΑΡΤΗ / GOOGLE MAP

Για εικονική περιήγηση στην περιοχή κάντε δεξί κλικ στην εικόνα.