Η διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – REDRIVER 2024 με αφορμή την διάκριση στα Tourism Awards 2024 αξιοποίησε αυτή την δυνατότητα για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ και συμμετείχε στην ημερήσια δράση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Σύντομα θα ανακοινωθεί η συνεργασία σε ενημερωτική εκδήλωση. Μέχρι τότε μην ξεχνάτε να συμμετάσχετε στο Φωτογραφικό Safari του βορείου Έβρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και το RedRiver_BioBlitz: https://redriver.gr/redriver_bioblitz-me-aformi-tin…/
–Μετατρέποντας την ΑΠΕΙΛΗ σε ΕΥΚΑΙΡΙΑ—
>> ΣΤΟΧΟΣ: η προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της περιοχής και την ενημέρωση για άμεση επίλυση των κινδύνων που επηρεάζουν εδώ και χρόνια την ποιότητα των υδάτων του ποταμού, μόλις λίγα μέτρα από την πόλη του Διδυμοτείχου, για αξιοποίηση των δυνατοτήτων με καλές πρακτικές.
>> ΑΠΟΦΥΓΗ: η αρνητική κατάσταση που συμβαίνει στον Ερυθροπόταμο αλλά και στην παραποτάμια περιοχή η οποία επηρεάζει τα πουλιά, τα ψάρια και όλη την βιοποικιλότητα του ποταμού όπου μέρος του είναι σε καθεστώς προστασίας NATURA 2000.
>> ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Δύο σοβαρά θέματα, ένα πρόσφατο γεγονός βρήκε του επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε να ερευνούν την ύπαρξη νεκρών ψαριών στα ύδατα του Βόλου στην Ελλάδα αλλά και ένα δεύτερο με τους επιστήμονες της WWF να ερευνούνε την ύπαρξη σκουπιδιών στα στομάχια πουλιών στην απομακρυσμένη περιοχή Midway Island στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι ο υπεύθυνος φορέας για την παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας των ποτάμιων, παράκτιων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας.
Η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ (ΟΠΥ ή όπως αναφέρεται διεθνώς WFD) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας. Η παρακολούθηση της ποιότητας του συνόλου των επιφανειακών υδάτων της χώρας στο πλαίσιο του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ εξασφαλίζει την ορθή, ισότιμη εκτίμηση, έγκαιρη διάγνωση, των προβλημάτων των υδατικών πόρων για λήψη σαφώς καθορισμένων διαχειριστικών μέτρων. Η ΟΠΥ έθεσε ως στόχο το 2015, όλα τα υδατικά σώματα της ΕΕ να έχουν “καλή” οικολογική κατάσταση.
Ευκαιρία για αλλαγές στην λάθος στρατηγική.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: