Βρυσικά

Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες!

Τα Βρυσικά βρίσκονται σε κοιλάδα νότια του Ερυθροποτάμου σε απόσταση 17,5 χλμ. Δ.-ΒΔ. από το Διδυμότειχο και 27 χλμ. ΝΔ. από την Ορεστιάδα. Πολιτισμικά συμπεριλαμβάνεται στα χωριά των Μάρηδων, μιας ομάδας γηγενών Θρακών με δική τους ενδυμασία και γλωσσικά ιδιώματα.

Όλη η κοιλάδα Ασβεστάδων – Κουφόβουνου – Βρυσικών μαζί με τις διπλανές καλλιεργούμενες εκτάσεις (αμπελώνες, οπωρώνες, χωράφια δημητριακών) και τη λοφώδη χώρα που καλύπτεται από βελανιδιές είναι καταφύγιο πουλιών και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Λιοστριτσίδα (Hippolais olivetorum) και Παρδαλοκέφαλο (Lanius nubicus).

Περισσότερα: https://el.wikipedia.org/

Από το 2005 μια αγροτική οικία του χωριού μαζί με το πρόσκτισμα (φούρνο) έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο αγροτικής κατοικίας “διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα αγροικίας στην περιοχή του Έβρου, που διασώζει ενδιαφέροντα κατασκευαστικά στοιχεία και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα”

Πληροφορίες: http://idroxori.blogspot.com/